Logo     "...IZ KRUGA - Beograd"
             organizacija za zaštitu prava i podršku
                        ženama sa invaliditetom

 

SOS telefon

SOS telefon

Pravna podrška

Pravna podrška

Psihološka podrška

Psihološka podrška

Reproduktivno zdravlje

Reproduktivno zdravlje

Pišite psihologu

chat izkruga.psiholog

Magazin

Magazin ISKRA, broj 2

Publikacije

Publikacije

Bilteni

Bilteni

Brojač poseta

Danas3
Ovog meseca647
Ukupno52114

Mreže

Logo Mreža ...IZ KRUGA - Srbija

Logo Mreže žena protiv nasilja

Logo Mreža za evropski ženski lobi

Psihološka podrška

Psihološka podrška Psihološko savetovanje je metod u kome, uz pomoć stručanjaka, tragate za rešenjem nekog problema, neke teškoće. Ali, za razliku od psihoterpije, ono je najčešće usmereno na neki konkretan problem manjih razmera, zbog čega traje znatno kraće. 

Na primer, ako imate problema da položite jedan ispit zbog toga što nikako ne možete da učite, a ne razumete zašto, psihološko savetovanje vam može pomoći da se, fokusirajući se na taj konkretan problem, usmerite na specifične stvari koje vas sprečavaju, koje vam onemugućavaju da ga sami rešite. Uvidima koje steknete tokom savetovanja, sa psihologom, radite na pronalaženju rešenja koje će biti nabolje za vas i vaš kontekst, vaš život.

Međutim, ako već duže vreme imate niz problema sa učenjem, niste zadovoljni svojim postignućima u životu i to je dovelo do pada samopuzdanja, onda je to mnogo širi kontekst koji se mora detaljnije istražiti i razumeti. Za to je već potrebna psihoterpija.

Postoje dve glavne razlike između psihoterapije i savetovanja - kompleksnost problema sa kojim se suočavate i trajanje. Savetovanje je kraće (obično do 10-tak seansi), fokusirani je na jedan konkretan problem u nekoj oblasti života i direktivnije je (dobijate konkretne zadatke i/ili uputstva od psihologa na kojima radite između seansi). Ono je veoma pogodno ukoliko se trenutno suočavate sa nekim jednostavnijim problemom koji ne uspevate da rešite sami.

Psihoterapija je duža (a može biti i veoma duga), ali omogućava daleko dublje sagledavanje svih aspekata problema, istorije njihovog nastanka, dublje uvide u vašu ličnost i vaše viđenje sveta... Zbog toga je ona metoda izbora kada su u pitanju kompleksniji problemi, koji se protežu u više životnih oblasti, koji traju dugo ili ih, prosto, nije moguće sagledati i razumeti brzo.

I psihološko savetovanje i psihoterpija imaju svojih prednosti i ograničenja i treba ih dobro razmotriti pre nego što odlučite koju vrstu stručne podrške da potražite. Ukoliko niste sigurni, o tome se možete posavetovati sa psihologom koji će vam pomoći da odlučite šta je najpogodnija metoda za vaše trenutne teškoće, i to svakog radnog dana od 12-16 časova na tel. 011/3448.045, SMS porukom na broj 060/3448.045 ili mejlom na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .